Osniva se prvi Fond poduzetničkog kapitala za inovacije

31.07.2015

Republika Hrvatska i Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) potpisale su 8. srpnja Ugovor o zajmu za projekt poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo. Riječ je o zajmu za osnivanje prvoga hrvatskoga venture capital fonda, projektu koji su zajednički razvili Ministarstvo poduzetništva i obrta i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s IBRD-om.

Cilj osnivanja fonda jest osnažiti financiranje rizičnim kapitalom za inovativna mala i srednja poduzeća i novoosnovana poduzeća u Republici Hrvatskoj, ali i omogućiti jačanje privatnoga sektora, njegove produktivnosti i konkurentnosti.

Imajući u vidu velik potencijal hrvatskih inovativnih poduzetnika intencija je tog projekta omogućiti im da što jednostavnije dođu do kapitala u svim fazama svoga razvoja. Taj je venture capital prvi takav fond u Hrvatskoj. Poduzetnicima će za ulaganja u inovativne projekte biti na raspolaganju minimalno 20 milijuna eura, odnosno 150 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna eura javnih, a minimalno osam milijuna eura privatnih sredstava.

Očekuje se da će se putem Fonda omogućiti dvadesetak ulaganja. Pri tome najviši iznos ulaganja može biti deset posto vrijednosti Fonda. Nisu određene djelatnosti u koje se može investirati, ali bitno je da je riječ o malim i srednjim poduzetnicima koji su uključeni u inovacijske aktivnosti radi stvaranja novih ili poboljšanja postojećih proizvoda ili usluga koji su novi na hrvatskom ili drugim tržištima te se nalaze se u ranoj fazi širenja.

Fond će biti registriran u Hrvatskoj kao zatvoreni fond – d.o.o., u skladu s hrvatskim Zakonom o alternativnim investicijskim fondovima i pod nadzorom HANFA-e. Fondom će upravljati privatno društvo za upravljanje fondovima koje će u sljedećim mjesecima biti odabrano putem međunarodnog natječaja.

Izvor: http://euhorizont.bankamagazine.hr/

Korisni linkovi

Kontakt info

42 000 Varaždin
Trg Bana Josipa Jelačića 17
OIB: 74325081334
Tel: +385 (42)213 700
Fax: +385 (42) 200 720
Žiro račun: HR8823400091110220293

Osnivači

Grad Varaždin
ENTER KOPRIVNICA d.o.o.