Poduzetnicima u uslužnim djelatnostima 4,2 milijuna kuna

31.07.2015

U Ministarstvu poduzetništva i obrta polovinom srpnja potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz programa Poduzetnički impuls za mjeru „Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti“, koju je provela Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Poduzetnicima u uslužnim djelatnostima dodijeljeno je ukupno 4,16 milijuna kuna, a potporu je ostvario 41 projekt.

Cilj je tim bespovratnim sredstvima pomoći malih i srednjim poduzetnicima i obrtnicima da budu konkurentniji na tržištu, ostvaruju veće prihode i zapošljavaju nove djelatnike. Zahvaljujući toj Mjeri očekuje se otvaranje stotinjak novih radnih mjesta te povećanje prihoda, posebice od izvoza.

Mali i srednji poduzetnici u 2014. zaposlili su gotovo 23 tisuće više radnika nego godinu prije, imali su znatan rast prihoda i dobiti te rast izvoza za više od 16 posto.

U prvom krugu natječaja „Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti“ najviše dobitnika potpora bavi se uslugama iz područja informacija i komunikacija, zatim održavanja i popravka motornih vozila te djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja pića.
Među dobitnicima je i trinaest žena poduzetnica i devet poduzetnika početnika. Prosječna vrijednost potpore iznosi nešto više od 101 tisuću kuna, a najviše poduzetnika uložit će ju u nabavku nove opreme, računala te razvojno istraživanje.

U tijeku je (do 3. kolovoza 2015.) i drugi krug natječaja za sufinanciranje projekata poduzetnika i obrtnika iz programa Poduzetnički impuls 2015. Riječ je o trima novim javnim pozivima ukupne vrijednosti gotovo 14 milijuna kuna namijenjenih jačanju konkurentnosti prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti te sudjelovanju poduzetnika i obrtnika na inozemnim sajmovima.

Za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije u novom je krugu osigurano 8,37 milijuna kuna, a poduzetnici mogu ostvariti potporu od 50 tisuća do 400 tisuća kuna. Za jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti mikro- i malim poduzetnicima te obrtnicima na raspolaganju je pet milijuna kuna, a otvoren je i natječaj za sudjelovanje poduzetnika i obrtnika na međunarodnim sajmovima i sličnim manifestacijama.

Prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije, jačanje uslužnih djelatnosti i sudjelovanje na inozemnim sajmovima zaprimat će se do 3. kolovoza 2015.

Sve informacije i Poziv poduzetnicima objavljeni su na internetskim stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta .

Izvor: http://euhorizont.bankamagazine.hr/

Korisni linkovi

Kontakt info

42 000 Varaždin
Trg Bana Josipa Jelačića 17
OIB: 74325081334
Tel: +385 (42)213 700
Fax: +385 (42) 200 720
Žiro račun: HR8823400091110220293

Osnivači

Grad Varaždin
ENTER KOPRIVNICA d.o.o.